Home_tijdelijk – Hanna van Hendrik Skip to content

Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, veertig figuranten, een vierkoppige live band, een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zes koeien!


 

In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen deelgenoot van het leven van boerin Hanna. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig. overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in ’71 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. 

Door de dreigende verkoop van de boerderij komt het verleden van Hanna tot leven. We zijn getuige op haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik. We schuiven aan in de boerderij waar de kinderen worden geboren en nieuwe landbouwmachines worden gekocht. We staan op het erf waar haar zoon met zijn crossmotor scheurt en haar dochter zich afzet tegen de kleinheid van het bestaan en droomt van de grote wereld. We zitten vooraan als Hanna wordt benoemd tot woordvoerster voor de protesterende boeren. We zijn aanwezig bij de protesten waar alles uit de hand loopt. We delen Hanna’s verdriet als haar grote liefde Hendrik verongelukt. En we staan naast haar als uiteindelijk wordt besloten wat er met de boerderij en de koeien gaat gebeuren. Kan Hanna haar nieuwe toekomst omarmen of houdt ze vast aan haar verleden?

Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, zelf geboren en opgegroeid in Twente. Een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap van haar jeugd en een familiekroniek ineen. Gesproken in Twents dialect en Nederlands.

klomp

Bekijk hier een sfeerverslag van Hanna van Hendrik 2019

Speellijst

De Locatie

Hanna van Hendrik vindt plaats op Vliegveld Twenthe in Enschede, een enorm terrein waar nog niet zo lang geleden een vliegbasis was gevestigd.

Een terugblik naar 2019:

Om precies te zijn vindt de voorstelling plaats in Hangar 11 en de ruimte daarachter. Hangar 11 is een ongekend grote ruimte waarin we liefst twee podia bouwen. Bij elk podium staat een tribune voor 1000 mensen. Achter de hangar is een groot platform waarop we voor deze gelegenheid een weiland creëren met grazende koeien. 

De laatste militaire vlucht vanaf Vliegveld Twenthe vertrok in 2013. Sindsdien heeft de familie van Eck uit Maarsen de 52 hectaren omgebouwd tot evenement locatie. Het terrein heeft zoveel ruimte dat er niet alleen plaats is voor een weiland met koeien, maar ook voor een levensgrote boerderij. 

Of misschien beter gezegd een boerenerf. Stelt u het zich even voor, een boerenerf als decor! En een stuk over Twente is natuurlijk niet compleet zonder motorcrossers. En die hebben een crossbaan nodig. Zelfs daar is ruimte voor! 

X