Home – Hanna van Hendrik Skip to content

Als de wereld in Twente verandert

Her Majesty Koeien Motorcrossers
Foodtrucks Ballet & Koor

Johanna
ter Steege

Huub
Stapel

En vele
anderen


Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, dertig figuranten, een vierkoppige live band (Her Majesty) een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien! 

De kaartprijs is inclusief een maaltijd, die bestaat uit een assortiment van (streek) gerechten.  Daarom is het terrein 1.5 uur voor aanvang van de voorstelling open. Kom en geniet van een avondvullend spektakel met eten en drinken.  


 

In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen deelgenoot van het leven van boerin Hanna. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig. overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in ’71 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. 

Door de dreigende verkoop van de boerderij komt het verleden van Hanna tot leven. We zijn getuige op haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik. We schuiven aan in de boerderij waar de kinderen worden geboren en nieuwe landbouwmachines worden gekocht. We staan op het erf waar haar zoon met zijn crossmotor scheurt en haar dochter zich afzet tegen de kleinheid van het bestaan en droomt van de grote wereld. We zitten vooraan als Hanna wordt benoemd tot woordvoerster voor de protesterende boeren. We zijn aanwezig bij de protesten waar alles uit de hand loopt. We delen Hanna’s verdriet als haar grote liefde Hendrik verongelukt. En we staan naast haar als uiteindelijk wordt besloten wat er met de boerderij en de koeien gaat gebeuren. Kan Hanna haar nieuwe toekomst omarmen of houdt ze vast aan haar verleden?

Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, zelf geboren en opgegroeid in Twente. Een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap van haar jeugd en een familiekroniek ineen. Gesproken in Twents dialect en Nederlands. 

boerin

Cast

Johanna ter Steege

Initiatiefneemster & Hanna

Johanna ter Steege

Er zijn weinig Nederlandse actrices die zo’n internationale carrière hebben als Johanna ter Steege. In 1988 werd ze in Berlijn bekroond als ‘Best Actrice’ voor haar allereerste rol in de speelfilm Spoorloos. Daarna volgden er vele internationale films en filmprijzen. Na de zomer verschijnt de speelfilm ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ samen met Herman Finkers, in het Twents gesproken. Ook is ze jaarlijks te zien in de Nederlandse theaters met stukken als ‘De Vader’ en ‘Terror’. In december 2018 is ze gestart met de voorstelling ‘De Waarheid’, een komische tragedie, samen met Huub Stapel in de hoofdrol. Nu zet ze zich in voor ‘Hanna van Hendrik’, een idee van haarzelf.

Kun jij je nog voor de geest halen toen je voor het eerst dacht: die familiesage moet er komen?
Als kind dacht ik al: waarom gaan de dingen zoals ze gaan? Een aantal zaken begreep ik echt niet. Die gingen altijd over goed en kwaad. Enerzijds was er de oprechte levensinstelling van mijn ouders, het harde werken, de familie, mijn opa en oma, hun liefde. Anderzijds was er de aanwezigheid van het geloof, dat hun kracht gaf en dat tegelijkertijd bepalend was voor de manier van denken en het nemen van beslissingen, waar geen ruimte leek te zijn voor twijfel. Ik kon dat niet rijmen. De oprechtheid en de liefde in ons gezin kon ik niet rijmen met de dogma’s van het geloof. Dat is mij altijd blijven intrigeren. Tijdens mijn carrière hebben mensen mij vaak gevraagd of ik zelf eens iets wilde maken of regisseren. Ik antwoordde altijd: nu niet. Dat gaat ooit wel komen, als de tijd rijp is.

Dat moment bleek te zijn gekomen op mijn vijfenvijftigste verjaardag. Er waren ruim honderd mensen op mijn verjaardagsfeest en ik zou iets zeggen tegen de gasten. Ik was al aan het speechen toen ik zag dat mijn vader niet in zijn stoel zat. Ik schrok ervan en vroeg in het Twents aan mijn familie: ‘Woer is papa noe. Hij zat daar toch?’ Het bleek dat hij naar de wc was. Het duurde even voordat hij terug kwam. Toen hij er weer was, zei ik: ‘O, gelukkig, doar bi’j’. En vanaf dat moment ben ik doorgegaan in het dialect. In eerste instantie had ik dat helemaal niet in de gaten.

Mensen moesten erom lachen. Die serieus bedoelde speech kreeg iets komisch. Het heeft te maken met de Twentse taal, het ritme, de klank en de droge humor. Ik ging over vroeger vertellen, verhalen over mijn opa en oma, de boerderij, mijn broers en zus, mijn jeugdervaringen.

Toen mijn toespraak voorbij was, zeiden verschillende mensen dat ik daarmee iets moest doen in het theater. op dat moment is het idee voor ‘Hanna van Hendrik’ geboren. Dat feest gaf dus eigenlijk de doorslag. Ik wist was ik wilde gaan maken: een familiesaga gebaseerd op waar ik vandaan kom. Daar liggen zoveel verhalen. Ik hou van het Twents en ben trots op mijn afkomst.

Waarom heb je Liesbeth Coltof gevraagd om de regie op zich te nemen?
Liesbeth ken ik al vanaf mijn achttiende. Ik zat op de opleiding Docent Drama en liep bij haar toneelgezelschap Lijn 9 stage. Daarna hebben we nooit meer met elkaar gewerkt. Ze maakt voorstellingen die artistiek een hoge kwaliteit hebben met een maatschappelijke betrokkenheid. Voorstellingen die humoristisch zijn, die tegelijkertijd diep kunnen raken en die toegankelijk zijn voor een heel breed publiek. Ik had altijd de wens om nog eens met haar te werken.

Waarom noem je het een familiesaga?
Het verhaal volgt het wel en wee van een Twentse familie gedurende generaties. Het verleden, het heden en de toekomst worden zichtbaar, hoe mensen zich bewegen in de tijd. Mijn inspiratie haal ik uit het boerenleven van mijn opa en oma, mijn vader en moeder, mijn broers en zus en mijzelf en dat alles in een veranderende tijd.

Huub Stapel

Hendrik

Huub Stapel

Huub Stapel is een van de grote acteurs van Nederland. Elk seizoen is hij in de Nederlandse theaters te zien. Dit seizoen is dat met ‘King Lear’ en ‘De Waarheid’. Afgelopen seizoenen was hij onder andere te zien in de ‘Vastgoed BV’, ‘Pinkpop’ en ‘Intouchables’. Hetzelfde geldt eigenlijk voor televisie. We zagen Huub in 2017 in ‘Flikken Rotterdam’, in 2016 was hij te zien in ‘Land van Lubbers’. Daarvoor ‘Moeder ik wil bij de revue’. En om het beeld compleet te maken, we zagen hem in films als ‘De goede dood’, ‘De Dominee’, ‘Van god los’ en ‘De Lift’.

Mijn eerste vraag is dan ook, waarom gaat een steracteur als jij in een locatievoorstelling in Twente spelen?
Daar zijn een heleboel goede redenen voor. De eerste is dat ik gek ben op het platteland. Ik ben iemand van de regio. Ik weet dat zo’n voorstelling ontzettend belangrijk voor Twente kan zijn. Ik heb vorig seizoen eenzelfde soort ervaring gehad met de voorstelling ‘Pinkpop’ van Toneelgroep Maastricht waarin Rowen Hèze mee deed. Voor Limburg was dat een voorstelling die er echt toe deed. Het liet een belangrijk onderdeel zien van de Limburgse cultuur en ik weet zeker dat Hanna van Hendrik dat ook voor Twente gaat betekenen. Andere reden heeft met de mensen te maken die de voorstelling gaan maken. Johanna belde me op of ik mee wilde doen. Ze noemde de namen van de makers. Ik heb er geen drie seconden over hoeven na te denken. Ik wil sowieso altijd met Johanna spelen, ik vind haar een topactrice.

Liesbeth Colthof heeft zulke prachtige regies gedaan. Ik heb nog nooit eerder in een stuk van Bouke Oldenhof gestaan, maar ik weet wel wat hij allemaal heeft geschreven. Het belangrijkste voor mij is kwaliteit. Ik wil werken met goede mensen, die hun vak verstaan, die er op uit zijn iets moois, iets goeds te maken. En dat is bij Hanna van Hendrik het geval. Ik zie er echt naar uit.

Jij spreekt Limburgs, lijkt het je niet lastig om in het Twents te moeten spelen?
Natuurlijk word ik geholpen met het Twents. Ik ben blij dat ik samen met Johanna speel, die zal me daarbij zeker helpen. Het Limburgs en het Twents verschillen helemaal niet zoveel van elkaar, vind ik. Als je gewend bent om in een streektaal te spreken dat is een andere streektaal niet zo moeilijk leren, heb ik gemerkt. Op toneel en ik film heb ik natuurlijk al diverse keren in een andere streektaal moeten spelen. Het gaat me redelijk makkelijk af en het er veel plezier in.

Magda Nij Bijvank

Ria

Magda Nij Bijvank

Magda Nij Bijvank is een Overijsselse actrice en theatermaker. Ze is geboren en getogen in Haarle (bij Hellendoorn) en kent, als jongste dochter van een boer, het boerenleven van binnenuit. Een mooie bijkomstigheid bij deze productie. Na de middelbare school heeft ze de “ongewone stap” gemaakt naar de theaterschool. Nu is Magda al jaren een graag geziene actrice en maker in de theaters in Overijssel én met haar bedrijf Theaterzaken ook in de rest van het land.
Magda speelde onder andere in de succesvolle tv series Van Jonge en Oale grond en Groote Markt 30 van RTV Oost en had ze een bijrol in de bioscoopfilm “Gek van Geluk” van Johan Nijenhuis.
In het theater stond ze de afgelopen jaren op de bühne met de muziektheatervoorstelling “Memories van een Maagd” en met de tragikomische voorstelling ”Selma en Louise”, samen met Ilse Warringa.

Op dit moment is Magda ook te zien in de “Diensten voor ongelovigen” in Theater Concordia te Enschede. Een goedgevulde avond vol met muziek, zang, gasten, waar Magda de presentator van de avond is

Naomi van der Linden

Vertelster

Naomi van der Linden

Biografie volgt binnenkort.
Kom snel terug voor meer informatie.

Jan Roerink

Vader Hanna

Jan Roerink

Biografie volgt binnenkort.
Kom snel terug voor meer informatie.

Laus Steenbeeke

Buurman Gerrit

Laus Steenbeeke

Laus Steenbeeke studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool in 1983 en begon zijn loopbaan bij Het Zuidelijk Toneel Globe van Gerardjan Rijnders.
Hij speelde rollen bij alle grote gezelschappen in die beginjaren: Theater, RoTheater, Fact, NNT, Het Zuidelijk Toneel en hij werkt al sinds 1988 als acteur mee aan het jeugdprogramma Het Klokhuis.

Hij speelde een hoofdrol in de speelfilm “Belle van Zuylen” van Digna Sinke en is bij het grote publiek vooral bekend als “Hennie” in de Flodder tv-series en film.

Als ‘Huipie’ was Laus te zien in de vijf tv-series rond de vrienden van café ”t Schaep met de 5 Pooten”.

Naast de tv-programma’s speelt Laus in vele theatervoorstellingen en musicals.
Bijvoorbeeld in de Twentse bewerking van Laurens ten Den geheten “Diner veur Eene” als onderdeel van de Kerstrevue in De Kleine Willem te Enschede.Vorige zomer speelde Laus een hoofdrol in het muziektheaterspektakel “STORK”, een locatievoorstelling in Hengelo over de Stork -geschiedenis.

Dit seizoen speelt Laus naast Jon van Eerd in de musical “Charlie de komische Musical”die door heel Nederland in de grotere theaters te zien is. Eerder kreeg hij een Musical Award voor zijn rol van Zazu in The Lion King.

Gerrit Lammers

Veeboer

Gerrit Lammers

Gerrit Lammers is naast gepassioneerd veeboer (derde generatie op zijn ouderlijk bedrijf in Notter) enthousiast lid van amateurtoneelgroep Notter. Voor Hanna van Hendrik zorgt hij dat er koeien op het toneel staan en dat ze tijdens de productie goed verzorgd worden. Zelf speelt hij ook een rol naast acteertoppers als Huub Stapel en Johanna ter Steege (een droom die van hem uitkomt!)

 

We vroegen Gerrit waarom hij het belangrijk vindt dat deze voorstelling over Twente gemaakt wordt? 

Door de jaren heen zijn er heel veel ontwikkelingen geweest op de Twentse boerderijen. Lang niet iedereen heeft daar weet van. Hier geldt de spreuk: “Elk huisje heeft zijn kruisje”. Ik vind het een geweldige uitdaging om met onze koeien aan deze voorstelling mee te werken. Het is een unieke kans om mensen kennis te laten maken met mijn passie voor koeien, het samenleven van mens en dier. Bovendien geven de koeien nog meer charme en beleving aan de voorstelling. Alleen al de geur van koeien neemt je als het ware mee naar de boerderij.

Jeanne

Koe

Jeanne

Jeanne is een 9 jarige melkkoe en eigenlijk de ‘ster’ van de show. Samen met 6 van haar stalgenoten is zij iedere voorstelling van de partij. Haar rol? Die van koe, symbool van het Twentse plattelandsleven. Rustig, nuttig, sterk, bescheiden maar o zo belangrijk. We houden van Jeanne en haar zussen.

 

Motorcross club

crossers

Motorcross club

Twente is geen Twente zonder het karakteristieke geluid van de motorcross. De zoon van Hanna is een crosser enn gelukkig is de locatie waar we spelen groot genoeg voor zijn cross baan. Elke voorstelling zullen meerdere motorcrossers hun stunts daarop uitvoeren.

Marliz van Til

dochter van hanna

Marliz van Til

Marliz, geboren en getogen in het Drentse Hoogeveen, zal dit jaar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 2 jaar vormt zij samen met drie mannen theatercollectief De Mooie Meisjes waarmee ze in 2017 de publieksprijs op het cafétheaterfestival voor de voorstelling ‘De smart van Dionysos’ won.
Tijdens haar opleiding speelde ze bij Aluin in de ‘Classic Tour’ en in de voorstelling ‘Van de koele meren des doods’ van Hummelinck Stuurman. Daarnaast werkte ze onder andere met Arie de Mol, Liesbeth Gritter en Roeland Hofman.

Her Majesty

de huisband

Her Majesty

Hanna van Hendrik heeft een eigen live-band en niet zomaar één! Het is Her Majesty. Deze absolute topband bestaat uit: Jelle Paulsma (zang & gitaar), Diederik Nomden (zang, gitaar & toetsen), Dirk Schreuders (bas & zang) en Bauke Bakker (drums & zang). Speciaal voor Hanna van Hendrik schrijven de mannen van Her Majesty zo’n vijftien splinternieuwe songs. Deze songs vormen als het ware de live-soundtrack van Hanna van Hendrik.

Buiten Hanna van Hendrik om brengt Her Majesty sinds 2014 odes aan een breed spectrum van invloedrijke muziek uit de jaren zestig en zeventig. Bij het grote publiek brak de band door met hun theaterprogramma’s Déjà vu en Marrakesh Express; twee uiterst succesvolle tributes aan de tijdloze muziek van Crosby, Stills, Nash & Young.

Her Majesty gaf in de afgelopen jaren meer dan 200 uitverkochte concerten in alle grote theater -en popzalen van Nederland; tot aan een uitverkocht Paradiso én Koninklijk Theater Carré.

De band in vogelvlucht: Jelle Paulusma is songschrijver, zanger en multi-instrumentalist. In de jaren ’90 maakte hij als frontman furore met de band Daryll-Ann. Onder de naam Paulusma brengt hij sinds 2004 solo-albums uit. Ook Diederik Nomden brengt platen uit onder zijn eigen naam en maakt tevens prominent deel uit van The Analogues. Dirk Schreuders is als bassist het solide fundament in de bands van o.a. Bertolf, Esther Groenenberg en Erwin Nyhoff. Bauke Bakker werkt(e) samen met oa. Bertolf, Martijn Fischer, Waylon, Krystl en Matt Simons en staat bekend als de beste zingende drummer (of de beste drummende zanger) van Nederland.

Max Laros

zoon van Hanna

Max Laros

Max Laros (1997) is geboren in Den Haag. Hij speelde in 2013 in Peace of me van Hans van den Boom. Hij studeert momenteel aan de Acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij in 2020 zal afstuderen. Tijdens zijn opleiding heeft hij gewerkt met onder andere Sanne Vogel, Arie de Mol en de Veenfabriek. Afgelopen jaar speelde hij zijn eerste rol in een tv serie.

Speellijst

Juni, 2019

Geen Data

Juli, 2019

wo24Jul20:00Hanna van Hendrik20:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

do25Jul20:00Hanna van Hendrik20:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

vrij26Jul20:00Hanna van Hendrik20:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

zon28Jul13:00Hanna van Hendrik13:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

zon28Jul19:00Hanna van Hendrik19:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

wo31Jul14:00Hanna van Hendrik14:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

wo31Jul20:00Hanna van Hendrik20:00 Hou me op de hoogte

Augustus, 2019

do01Aug20:00Hanna van Hendrik20:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

vrij02Aug20:00Hanna van Hendrik20:00 Vliegveld TwentheHou me op de hoogte

De Locatie

Hanna van Hendrik vindt plaats op Vliegveld Twenthe in Enschede, een enorm terrein waar nog niet zo lang geleden een vliegbasis was gevestigd.

Om precies te zijn vindt de voorstelling plaats in Hangar 11 en de ruimte daarachter. Hangar 11 is een ongekend grote ruimte waarin we liefst twee podia bouwen. Bij elk podium staat een tribune voor 1000 mensen. Achter de hangar is een groot platform waarop we voor deze gelegenheid een weiland creëren met grazende koeien. 

 

 

De laatste militaire vlucht vanaf Vliegveld Twenthe vertrok in 2013. Sindsdien heeft de familie Eck uit Maarsen de 52 hectaren omgebouwd tot evenement locatie. Het terrein heeft zoveel ruimte dat er niet alleen plaats is voor een weiland met koeien, maar ook voor een levensgrote boerderij. 

Of misschien beter gezegd een boerenerf. Stelt u het zich even voor, een boerenerf als decor! En een stuk over Twente is natuurlijk niet complet zonder motorcrossers. En die hebben een crossbaan nodig. Zelfs daar is ruimte voor! 

 

 

klomp

Creatives

IDEE & CONCEPT
Johanna ter Steege

REGIE & CONCEPT
Liesbeth Coltof

HERTALING
Laurens ten Den

SCRIPT
Bouke Oldenhof

MUZIEK
Her Majesty

KOSTUUM ONTWERP
Catherine Cuykens

DECOR- & LICHT ONTWERP
Guus van Geffen

KAP/ GRIME ONTWERP
Pilo Pilkes

CHOREOGRAFIE
Hani Andary

GITAAR & ZANG
Jelle Paulusma

GITAAR, TOESTEN & ZANG Diederik Nomden

DRUMS & ZANG
Bauke Bakker

BAS & ZANG
Dirk Schreuders

UITVOEREND PRODUCENT
Anouk Kapel

CO-PRODUCENT
Schouwburg Hengelo
Raoul Boer

PRODUCENT
Stichting Hanna van Hendrik

Partners

X